..

UNDER CONSTRUCTIONS...

seperti dijelaskan PTPTN adalah 'PILIHAN'...
takde sesiapa paksa untuk sesiapa ambil...
tapi kalo dah ambil pandai2lah cari jalan untuk bayar!
time dapat melompat beli motor, tukar handphone mahal...
bila dah kerja sibuk nak beli kereta mahal2 dulu
sampai terbeban ansuran kereta & tak mampu bayar hutang PTPTN.

ini antara muka yang cari jalan tak nak bayar hutang...
kita boleh tengok ramai lagi beruk2 seperti ini di Dararan Merdeka 14 April nanti!


Rasulullah saw pernah suatu hari telah duduk bersama para sahabat 
 di tempat satu jenazah, maka baginda mendongak ke langit 
kemudian meletakkan tapak tangan baginda di atas dahi 

dan baginda berkata:

"Maha Suci Allah yang telah menurunkan suatu yang sangat dahsyat.''

Pada keesokan harinya seorang sahabat telah bertanya kepada baginda: 

"Wahai Rasulullah apakah yang sangat dahsyat yang telah turun itu?"

Baginda bersabda yang bermaksud:

"(Yang turun dahsyat itu) ialah mengenai hutang maka demi diri Muhammad di tangan-Nya (Allah swt) kalaulah seorang itu mati di dalam perang Sabilillah kemudian dihidupkan semula kemudian mati lagi dalam perang Sabilillah, kemudian dihidupkan semula akan tetapi ia ada mempunyai hutang yang belum dibayar maka ia tidak akan dimasukkan ke dalam Syurga sehinggalah hutangnya itu dibayarkan atau diselesaikan.'' 

(Riwayat Al-Imam Ahmad)

.

4 das tembakan!:

Anonymous said... April 12, 2012 at 8:24 AM

menyampah betul tengok manusia yang tidak tahu berusaha ini. Kat america (supposedly the most democratic country) pun university education is not free... students work part time sometimes 2 or 3 jobs untuk menampung kos pelajaran mereka!!!!Bersyukurlah sedikit that ada tabung with low interest to finance your study!! Sebab tu graduates sekarang tak berkualiti lansung. Semua nak free. Kalau nak free make sure get fantastic result for SPM!!!setakat mediocre je..Alhamdulillah ada tabung pinjaman. TQ Malaysia, I love U

regards,
bekas pelajar with full scholarship

Anonymous said... April 12, 2012 at 11:46 AM

saban tahun semakin ramai pelajar yang mendapat keputusan cemerlang di malaysia ni dalam spm dan stpm.kemana hala tuju mereka? kerajaan telah mengadakan universiti2 yang banyak di malaysia, juga badan2 swasta membina ipts,bagi ipta kerajaan telah menyediakan kemudahan seperti kerajaan telah membayar lebih dari separuh kos yang perlu ditanggung oleh setiap orang pelajar,jadi pelajar hanya perlu membayar sedikit sahaja lagi pada universiti.pelajar yang membuat pinjaman ptptn kebiasaan menghabiskan duit pembiayaan membeli pelbagai barangan keperluan yang kadangkalanya tidak sepatutnya beli namun itulah hakikatnya para pelajar diluar sana.jika kerajaan menyediakan 100% pendidikan percuma, adakah pelajar tersebut akan belajar secara betul2 atau hanya sekadar untuk lulus...kerajaan akan lebih rugi jika belajar tersebut setelah tamat belajar, menganggur kerana walaupun diberikan pendidikan percuma, namun mereka tidak belajar bersungguh-sungguh dan gagal mendapat keputusan yang cemerlang membuatkan mereka tidak mendapat kerja...berdasarkan pemintaan dari smm ni adakah duit belanja harian juga kerajaan perlu tanggung? beruntung dan bertuah....apakah golongan pelajar ini sahaja yang perlu dibantu?bukankah di malaysia lebih ramai yang memerlukan bantuan dan pertolongan?

Anonymous said... April 12, 2012 at 4:10 PM

Malang sungguh Bangsa Melayu dan India tiada maruah diri. Ada tiada daya usaha dan teguh diri untuk hadapi hidup. Agaknya lepas ini, nak tukar kerajaan sebab tak der peluang pekerjaan. Dah berapa banyak mak bapak anda semua bayar Cukai kepada kerajaan. Aku tengok muka memasing tak lah jenis 4 flat. sekadar cukup makan sahaja. Besok dah kerja sibuk nak beli kereta Honda nak melaram, cari awek buat bini..Inilah standard generasi Y zaman sekarang. Baik jumpa Ker Selangor dulu, kasi mansuh bayarang UNISEL sebelum nak cerita pasal PTPTN.

Anonymous said... April 15, 2012 at 11:17 PM

Budak2 tak sedar diuntung..ptuihhh!!

 
Top