..

UNDER CONSTRUCTIONS...


gua setuju 800% dengan artikel 'KERETA MAYAT' ni... 'ISLAM' tak patut jadi brand/jenama... termasuk jenama untuk parti politik:
Sebagai contoh, Dulu ada isu kerja sama antara kerajaan Iran dan Malaysia untuk buat kereta jenama “islam”, yang ada kompas kaabah dan ruang letak kelengkapan sembahyang. Alhamdulillah projek kereta islam ni tak jadi, kalau tak, kereta ini akan memalukan seluruh ummat islam, kenapa?

Iyelah, jika ‘kereta islam’ rosak tengah jalan, atau banyak terlibat dengan kemalangan, atau break gagal berfungsi, atau ada orang buat oral seks di dalamnya, atau mahal nak mampos, atau banyak kena saman, maka orang akan cakap: tengok, kereta islam tu, teruk, suck! bengong! atau: Apakejadah, Allah tak tolong ke kereta islam, asyik eksiden jerr. Tak ke hampeh?

Maka, nasihat aku, jika nak buat kereta ala-ala islam, tak payah letak nama 'islam', letak jer, kereta harakah ke, kereta tok guru ke, atau jenama: keretamayat, yang mana bila kereta tu buat masalah, orang tak akan rujuk kepada kalimah islam tadi, semua faham sudah.
artikel lengkap BACA KAT SINI (KLIK!)

3 das tembakan!:

sang sepakat said... June 24, 2011 at 12:30 PM

Bro gua setuju bro... abih semua nak letak islam sebagai jenama.... aku tak paham kekadang mentaliliti orang kita. ikut jelah syariat kalau nama tu nama cina ke malayu ke india ke..papua new genie ke.. eskimo ke kalau ikut syariat islam lah tu... tak payah jenama2 jenama ni.

SiamangBukit said... June 24, 2011 at 2:20 PM

PAda saya, Sesiapa yang menjenamakan Islam ebegini sebenarnya menghinakan ugama itu sendiri.
Kerana ISLAM itu agama bukan 'Brand' yang hendak di kenakan pendaftaran. Nanti konfius masyarakat masa depan.

Anonymous said... June 24, 2011 at 3:21 PM

Itulah aku pun selalu kabo kat post dlm halaman lain,yg sudah2, contoh2 yg bro. beri tu memang tepat. Ini serupa juga macam
orang namakan Persatuan Ulamak Malaysia, logik kah gitu???
Bila2 masa kita tergerak nak jadi 'ulamak' isi borang keahlian,diterima saja jadi ahli, sahlah aku ni dah jadi seorang ularmak....
Ngapa tak tubuh Persatuan Ahli2 Syurga???, lagi bagus!!!

Orang lama.

 
Top