..

UNDER CONSTRUCTIONS...

Penulis blog Amizudin diarah bayar Rais RM400,000
July 19, 2011

KUALA LUMPUR, 19 Julai — Mahkamah Tinggi memerintahkan penulis blog Amizudin Ahmat membayar RM300,000 sebagai ganti rugi kepada Datuk Seri Dr Rais Yatim atas tuduhan fitnah berhubung satu artikel berkaitan dakwaan merogol terhadap menteri berkenaan.

Selain itu, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datin Zabariah Mohd Yusof turut mengarahkan pemblog tersebut membuat bayaran kos sebanyak RM100,000 kepada Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu.

Pada 31 Januari lalu, Rais (gambar) memfailkan saman fitnah terhadap Amizudin, yang juga anggota jawatankuasa sayap Pemuda Parti Keadilan Rakyat, berhubung makalah berkenaan yang tersiar dalam blog penulis itu berserta foto Rais pada atau kira-kira pada 28 Disember lalu.

Tulisan itu disiarkan dalam laman sharpshooterblogger.blogspot.com.

Dalam saman yang difailkan melalui Tetuan Shafee & Co, Rais menuntut ganti rugi umum, ganti rugi khas, ganti rugi teruk, ganti rugi punitif, faedah dan injunksi terhadap defendan supaya membuang dan menghalang defendan daripada terus menyiarkan makalah berkenaan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Rais, 69, berkata kesemua perkataan dalam makalah itu berniat jahat dan berbaur fitnah terhadap beliau.

Menteri itu berkata perkataan dalam makalah itu bermaksud dan/atau boleh difahamkan bermaksud bahawa beliau melakukan satu kesalahan serius iaitu merogol dan berkemampuan membunuh pembantu rumahnya yang berasal dari Indonesia.

Dalam pernyataan tuntutan berkenaan, Rais berkata perkataan yang berbaur fitnah itu juga bermaksud beliau seorang manusia dan/atau pemimpin yang tidak bermoral.

Kata Rais, berikutan penyiaran makalah itu, nama baik beliau secara peribadi dan/atau secara profesional telah tercemar teruk di peringkat nasional dan/atau antarabangsa, daripada segi ketokohan dan kredit, dan telah diseretkan ke dalam skandal, kebencian dan kehinaan di mata umum serta mengalami keaiban, tekanan dan kerugian.

Akhir tahun lalu, Rais yang juga Ahli Parlimen Jelebu, menafikan tuduhan itu bulan lalu selepas nama beliau disebut oleh seorang Amizudin.

Selepas itu, seorang wanita yang pernah bekerja sebagai pembantu rumah beliau selama lapan tahun dilaporkan sebuah portal berita Indonesia menafikan yang dia pernah dilayan secara kejam atau dirogol oleh majikannya. -THE MALAYSIAN INSIDER
ahahhh... RM400K, rabak lu!! sekarang kita boleh tengok puak mana yang sebenarnya suka menabur fitnah tanpa bukti... PR atau BN?? kenapa pemimpin2 PR tak nak pulak saman mana2 kenyataan yang dikeluarkan oleh blogger2 proBN setelah mereka katakan kami ni kuat memfitnah?? sekarang boleh nilai sendiri maruah dan kreadibiliti pihak mana yang lebih berfakta dalam penulisan... dan pihak mana pula cuma survive dalam perjuangan maya ini dengan fitnah & spekulasi?? PR LOSER!!

5 das tembakan!:

Anonymous said... July 19, 2011 at 2:26 PM

Berapa banyak bendera PKR, PAS dan DAP dia nak jual nak cover duit RM400K tu ye? Mungkin nanti berlambak-lambaklah kat pasar malam org jual bendera2 tu.

Dan dia tulis kat blognya "Lawan tetap Lawan", cayalah.

usin said... July 19, 2011 at 2:32 PM

dalam blog, sharpshooter masih sombong lg konon apa yg dia dakwa tu tetap benar. lawan tetap lawan katanya. org berlagak mcm ni x usah kasi chance, pastikan rm400k tu jangan kurang walau 1 senpun. lambat byr, saman kali kedua pulak. duit tu boleh guna utk faedah org ramai.

SESTER said... July 19, 2011 at 3:24 PM

Terjun jangan tak terjun....bawak paracut. wahkahkah

PERNIAGAAN INDAH KURNIA said... July 19, 2011 at 4:21 PM

wahh!! best2! seronok fitnah orang?? nah skang bayar. . .hehe. . xpasal yea bang?! kihkihkih

Anonymous said... August 3, 2011 at 3:43 PM

terjun, kalau berani.hehe

"Punyai Kereta?
Jika Ya!! Diskaun Hebat Untuk Insurans Kenderaan Anda..
Penghantaran Road Tax Percuma Ke Seluruh Malaysia..
Sahut Cabaran Kami, Peluang Memenangi Proton Exora dan Wang Tunai Sehingga RM100,000. Keterangan Lanjut, Layari : www.aiomits.com
Jangan Lupa Like kami di Facebook Pages!! : AiOMI T&S"

 
Top