..

UNDER CONSTRUCTIONS...


Antara keprihatinan terhadap kesihatan rakyat dan KEPENTINGAN POLITIK... mana satu sebenarnya obsessi Tony Pua dalam mendedahkan segala kemelut harga & kualiti produk2 KR1M?

Semua pendedahan Tony Pua cuma dalam bentuk angka yang senang dimanipulasikan oleh portal penipu - Malaysiakini tanpa dapat menunjukkan salinan keputusan ujian makmal yang sah, siapa2 saja boleh melakukan penipuan sebegitu.

Jika benar Tony Pua prihatin terhadap kesihatan rakyat Malaysia, kenapa cuma membuat ujian makmal terhadap barangan di KR1M, tidak menyeluruh terutamanya kepada produk makanan di OldTown White Coffee yang selalu kantoi dengan status halalnya (dimiliki oleh pemimpin DAP Perak, Nga Kor Meng) dan juga produk RADIX ('GLC' PAS).

Mengapa tidak buat juga ujian makmal untuk barangan di hypermarket seperti Carrefour & kapitalis2 runcit yang melantiknya sebagai 'duta'... Memperjuangkan nasib rakyat biar ikhlas & tidak bias, bukan buatkan rakyat keliru kerana agenda politik sempit semata. Tony Pua memang PUA-KA!

Pengendali KR1M dalam satu kenyataan berkata: “Buat masa ini, ujian makmal dari pembekal menunjukkan bahawa formula produk itu mematuhi keperluan Akta Peraturan-Peraturan Makanan.”

"Ini antara kata-kata awak san saya. Ia (ujian itu) harus dilakukan oleh pihak berkuasa yang mempunyai autoriti yang kompeten.

"Autoriti itu bukan saya, bukan (ahli parlimen Petaling Jaya) Tony Pua, dan juga bukan Mydin - ia sepatutnya Bahagian Keselamatan Makanan dan Kualiti di bawah Kementerian Kesihatan,” kata Ratna ketika dihubungi semalam.

Beliau merujuk kenyataan KR1M Rabu lalu bahawa syarikat itu tidak akan menarik balik sos cilinya kerana didakwa mematuhi peratutran yang ditetapkan.

Ujian makmal Standards Users ke atas sos cili berkenaan mendapati terdapat 3.64ppm plumbum dan 0.08ppm raksa atau merkuri, sedangkan, tahap yang dibenarkan adalah 2ppm bagi plumbun manakala 0.05ppm untuk raksa.

Ratna berkata sos cili 1Malaysia itu sepatutnya ditarik balik dari pasaran sehingga disahkan oleh Kementerian Kesihatan. -MK

0 das tembakan!:

 
Top