..

UNDER CONSTRUCTIONS...

Kita mula kenal wajah Patrick Teoh (PT) 
dari filem2 arahan pengarah prolifik - Afdlin Shauki. 
Pastinya satu tempoh perkenalan 
yang panjang antara Afdlin Shauki & dan 
pengacara 'paling mahal suaranya' suatu ketika dulu itu.

Bila muncul kontroversi penghinaan 
ke atas agama Islam oleh PT [BACA SINI -KLIK!]
kerana beberapa ketidakpuasan hatinya 
terhadap PAS [BACA SINI -KLIK!]
sudah tentu kita mahu mendengar komen dari Afdlin.

Ikuti apa komen Afdlin Shauki yang dipetik dari laman FBnya...

Patrick Teoh (baju merah berdiri), Afdlin Shauki (baju/seluar merah duduk) 
bersama pelakon2 filem BULI.

Afdlin Shauki:

Patrick Teoh adalah seorang yang sudah saya kenal lama (dahulunya berkawan dgn bapa saya dan kemudian dgn saya) dan dalam persahabatan kami, saya mendapati beliau adalah seorang yg baik hati, periang dan amat menghormati orang dari pelbagai bangsa dan agama. Jadi apabila insiden ini berlaku saya amat terkejut. Walau pun dah berberapa tahun kami tak berkomunikasi, takkan begini jadinya org yg saya kenali dulu.

Setahu saya beliau ada banyak kawan muslim, takkanlah dia tak sensitif tentang perkara ini? Basically you can say anything you want in this country but NEVER MESS with our BELIEFS. No matter what religion. Masaalahnya for Patrick, apa pun jawapan yg diberikan sekarang ini oleh beliau tak akan dapat meredakan api yg tgh membara didada setiap org islam di malaysia yg mengikuti perkembangan ini

The FACT IS WHAT HE SAID ABOUT ISLAM IS WRONG! and i think Patrick realised that now, because he has retracted the remarks and have apologised. Sadly some things can be forgiven but not easily forgotten so soon by the general public. But that is the gravity of the matter.

Bila membaca facebook patrick, saya sedar yg some people have accepted the apology , ramai yg tak accept dan itulah fitrah manusia.

Aku marah dan aku mahu penjelasan dari patrick. AKu takde masaalah untuk memaafkan dia jika dia jujur terlanjur kata. Secara jujur aku rasa patrick tak faham mengenai islam. Ramai yg bukan islam berpendapat islam ni opressive religion, kerana mungkin kita tak cuba menerangkan kepada kawan-kawan betapa indahnya islam ini.

Jika dia mahukan penerangan mengenai islam aku sanggup bawa beliau untuk jumpa ustaz-ustaz yg sanggup membantu beliau mengetahui dan memahami yg apa yg beliau kata yg muslims "has no individuality and follow like sheep? pray 5 times a day? cover all the women".....sebenarnya itu tak menjadi satu masaalah bagi kita org islam. kita tak dipaksa melakukan semua itu, sebagai org islam kita MAHU dan WAJIB mengikuti ajaran AL Quran, hadis dan sunnah.

I believe patrick made a mistake out of his ignorance of Islam. I think as muslims kita kena berkongsi dgn kawan kawan bukan islam kita tentang islam dan tunjukkan keperibadian islam sebenar. Bersabar. Tak payah celupar. pasal bukan kah itu pun haram di sisi islam. Dalam nak membuat kebaikan pun kita tak dibenarkan melakukan yg dilarang. Marah tetap marah tapi jgn sampai langgar akidah kita. itu pesan guru-guru saya.

Sila tengok video ni oleh ustaz Nouman Ali Khan tentang cara kita patut react dgn keadaan sebegini bila islam atau pun nabi Muhammad SAW di caci. SANGAT PENTING



Afdlin Shauki:

Ini masa bagi kita untuk bagi orang kenal betapa tingginya keperibadian orang islam menghadapi sesuatu insiden dengan waras, bukan react, tapi berfikir kemudian act dan action yg kita ambil mesti menunjukkan akhlak kita sebagai seorang Muslimin yg penuh dgn tertib, pengampunan dan kasih sayang sepertimana diajar oleh junjungan kita Rasullulah SAW.

Kita tegur beliau dan beri beliau penerangan tentang agama kita... Saya tahu ramai tgh marah ttg posting patrick, jadi tujuan status saya sebelum ini tadi adalah untuk meminta agar sebagai umat islam kita di Malaysia sama-sama bersabar.

Beliau memang patut di tegur dan itu sesuatu yg beliau mesti terima. Tapi Patrick telah meminta maaf dan saya rasa dia betul-betul menyesal atas apa yg dia lakukan. Saya kenal beliau, walaupun mulut dia lancang di adalah seorang yg jujur. Sincere or Not Apology dia, saya anggap itu percakapan org tua yg mempunyai sedikit ego... tapi saya ambil positif yg dia jujur.

Sebagai kawan saya memaafkan dia, kerana itu yang dituntut oleh Allah SWT kepada setiap manusia . Macammana kita nak mengharapkan kemaafan dari Allah SWT jika kita sendiri tak boleh memaafkan sesama manusia.

Kita mesti ingat yg Allah SWT akan mengampunkan apa saja dosa jika umat islam bertaubat dan beristighfar meminta pengampunannya. Kecuali seseorang itu mendua kan Nya (yakni berlaku Syirik). Takkanlah kita sebagai manusia tak boleh mengampunkan kut?

forgive boleh cepat. forget lambat sikit. kita manusia yg lemah.

Wallahhualam

12 das tembakan!:

jonnyszetalk said... January 17, 2013 at 10:40 AM

Salam 1 Malaysia.Abang Afdlin komen berdasaarkan si Patrick Teoh yang dia kenal.Berapa orang sangat yang kenal dia.Abang Afdlin pun kena fikir panjang juga.Bukan semua kesalahan mudah-mudah dilepaskan.Tindakan perlu diambil sebagai pengajaran yang akan datang.Saya kurang setuju sikit dengan komen Abang Afdlin sebab bagi saya ini bukan berkaitan mohon maaf & memaafkan semata-mata.Semoga beroleh hidayah.

Anonymous said... January 17, 2013 at 11:20 AM

Ex-NRD director claims Megat Junid directed issuance of ID receipts

By RUBEN SARIO and STEPHANIE LEE
newsdesk@thestar.com.my





KOTA KINABALU: A former Sabah National Registration Department (NRD) director has claimed that former Deputy Home Minister, the late Tan Sri Megat Junid Megat Ayub, directed the issuance of temporary identification receipts for lost or damaged ICs to foreigners.

Ramli Kamaruddin told the Royal Com­mission of Inquiry (RCI) that he and other senior officers were summoned to meet Megat Junid at a hotel here two weeks before the 1994 state election, which was also attended by former Chief Minister Datuk Osu Sukam.

The foreigners, he alleged, were to be added as voters in constituencies classified as “black” and “grey” by Barisan Nasional.

Questioned by conducting officer Azmi Ariffin, Ramli claimed that an average of 200 foreigners were sent to vote in such areas although, in some constituencies, this could be as high as 400, adding that the receipts were revoked three months later.

“The receipts belonged to Malaysians but the information, names, dates of birth and photographs were those of the foreigners,” he said, adding that these “voters” were given about RM20 as compensation for not going to work on the day they cast their ballot.

Ramli also claimed that prior to taking over as state NRD director in March 1993, he was called for a briefing at the National Security Council in Kuala Lumpur, during which he was asked to help ensure a “pro-Islamic” government in Sabah.

To several questions, Ramli, who was detained under the Internal Security Act for two years in 1995 for issuing identification documents to foreigners, said the party in power then was Parti Bersatu Sabah while the Chief Minister was Datuk Joseph Pairin Kitingan.

Meanwhile, former senior NRD officer Kee Dzulkifly Kee Abdul Jalil told the inquiry that a special unit – G17 – was set up at the state department headquarters here in 1990 to give out Malaysian documents to foreigners, adding that some 100,000 blue ICs and 200,000 birth certificates were issued.

In a statement, NRD senior assistant director Roslan Alias said about 10% of the 970,119 ICs issued in Sabah between 1976 and 1996 were found to be “problematic”.

Some 127,949 ICs were also found to have been “improperly” issued during the 20-year period, said Roslan, adding that 91,656 were subsequently revoked.

After an internal probe, Roslan said a number of its staff were later arrested.

Earlier, former ISA detainee Mohd Nasir Sungit claimed both the NRD and the Election Commission (EC) had “collaborated” to increase the number of Muslim voters in Sabah between 1992 and 1993.

Mohd Nasir, who was deputy director at the department between 1980 and 1995, alleged that the “targets” in the exercise – codenamed Ops Durian Buruk – were Muslim Filipinos and Indonesians above the age of 21.

He said the then Sabah EC director – whom he identified as “Datuk Wan Ahmad” – had handed a list of about 16,000 names to an NRD officer, Azmi Abdul Karim, with instructions that these were to be “used” as Sabah Muslim bumiputras.

Ramli, he said, verbally instructed him to amend details in JPN1/9 and JPN1/11, which were temporary identification receipts for IC renewals and losses, based on the names in the list.

He also alleged that besides officers at Sabah NRD headquarters, others involved were department staff at various districts here.

Mohd Nasir said that “800 of those holding these receipts were registered as voters in the Sugut state seat within the Kinabatangan parliamentary constituency, which Barisan Nasional won with a 70-vote majority in the following election”.

Belia Bangkit said... January 17, 2013 at 5:22 PM

Terbaekkkk.....teruskan pembongkaran tuan.

Mohon di link kan blog baru belajar ini :

http://beliabangkit.blogspot.com

Tq

Anonymous said... January 17, 2013 at 7:24 PM

PUKIMAK-PUKIMAK UMNO SEKALIAN, APA EXCUSE BODOH KORANG PASAL BERITA THE STAR HARI NIE???

UMNO MEMANG SIAL...SANGGUP JUAL NEGARA DEMI UNTUK TERUS BERKUASA...

KORANG PENYOKONG UMNO SEMUA MEMANG DASAR KETURUNAN ANAK HARAM...

UMNO PUKIMAK...UMNO SIAL...UMNO CELAKA...UMNO CIBAI...UMNO LANCAU...

Anonymous said... January 17, 2013 at 7:25 PM

PUKIMAK-PUKIMAK UMNO SEKALIAN, APA EXCUSE BODOH KORANG PASAL BERITA THE STAR HARI NIE???

UMNO MEMANG SIAL...SANGGUP JUAL NEGARA DEMI UNTUK TERUS BERKUASA...

KORANG PENYOKONG UMNO SEMUA MEMANG DASAR KETURUNAN ANAK HARAM...

UMNO PUKIMAK...UMNO SIAL...UMNO CELAKA...UMNO CIBAI...UMNO LANCAU...

ibnu ras Ramly said... January 17, 2013 at 10:18 PM

ibnu ras Ramly
January 17, 2013 at 7:35 PM

sdg tgu respond dari pemimpin politik buat statement ttg isu ini...mmg hampehh..kemenangan dlm pilihan raya rtu kuasa Allah..knp nk takut sgt dgn hilang undi kapir lknat...celaka betul politikus islam yg bacul tak kira belah mana.... elok lah biar kapir perintah terus sbb lemah ketara sangat... hancur lah agama dan bangsa ku...

ibnu ras Ramly said... January 17, 2013 at 10:25 PM

politik menjadikan pemimpin berseteru dan memperbodohkan diri dan pengikut yg mmg sefia bodoh...tgom shja lah contoh dlm isu ini...kapir maki islam quran dan kerajaan negeri kedah di bawah pas...yg teruk bercakar ialah melayu yg sama2 mengaku islam...woiii...islam tu bersaudara la..apa fasal kapir tu valing tahi kat dlm rumah kamu...kamu yg dalam rumah pulak perlu betcakaran..kenapa..kenapa..kenapa...lepas ni senang2 je org lain pula berak...elok bako je...celaka politik melayu ni..

Anonymous said... January 17, 2013 at 10:25 PM

Wow sungguh berhemah bahasaa anda. Ciri2 Islam kah ini? Xde bezanya anda dgn patrick teoh. Kurg2 dia mtk maaf secara terbuka. Anda? Eloklah post mcmni time2 maghrib...sungguh bagus. Moga Allah bg petunjuk dan hidayah kat patrick teoh n anda.

Anonymous said... January 18, 2013 at 6:33 AM

hai la megat junid...kau tanggung la dosa menipu seluruh rakyat malaysia...kau jual negara sendiri..sure tgh menggelupur dalam kubur kena tibai skang nie...PADAN MUKA KAU LAHANAT...

Ziela Jalil..janda kau nie tak balik umah jadi hantu ke???

Anonymous said... January 18, 2013 at 8:21 AM

perghhhh... sedapnya mencarut. mencarut sesama islam pulak tu. hahaha. ko pon hidup tak lama , purata manusia hidup 70 tahum..haaa tak lama lagi berjawab lah ko dalam lubang kubur benda - benda yang ko carutkan tu. Wassalam.

Anonymous said... January 18, 2013 at 9:45 PM

MEGAT JUNID SIAL...JUAL NEGARA...TAPI SEKARANG DAH JADI BANGKAI...MEGAT PUKIMAK JUNID

Anonymous said... January 19, 2013 at 12:45 PM

bangkai megat junid dah bertukar menjadi bangkai babi la malam tadi..

tak caye gi tgk kat kubur dia...

 
Top