TMI Terlebih Spin Untuk Melagakan Jentera Siber UMNO/BN!! @NajibRazak @TunFaisal @TM_Insider

Bermula dari luahan Pengerusi Unit Media Baru PPUM, Tun Faisal Ismail Aziz di blognya [BACA SINI] bila ada segelintir individu dari pihak tertentu cuba menjadikan UMB sebagai scapegoat atas kegagalan BN menguasai perang persepsi di ruang maya dalam PRU13 (walau hakikatnya BN bukan gagal total dari semua sudut), telah disambung dalam bentuk berita oleh portal pro-pembangkang, The Malaysian Insider (TMI) [BACA SINI].

Malangnya seperti biasa TMI akan mengolah beberapa 'spin' untuk melaga-lagakan antara jentera siber BN yang terbahagi kepada beberapa kumpulan.
Tun Faisal juga mendedahkan UMB sering dijadikan "kambing hitam" oleh blogger upahan apabila berlaku sesuatu kegagalan dalam sesuatu misi walhal kumpulan tersebut menerima arahan dan peruntukkan daripada pihak atasan.

"UMB sering dijadikan scapegoat oleh pihak tertentu untuk menafikan kegagalan mereka," kata beliau.
Penjelasan Tun Faisal tidak pernah menyebut 'blogger upahan' yang mempertikaikan peranan UMB, tapi 'pihak tertentu' dalam para kedua adalah hampir tepat... lebih spesifik 'individu dari pejabat pemimpin tertinggi'. Belum masanya untuk mendedahkan identiti individu tersebut, tapi sebilangan besar jentera yang terlibat dalam perang siber pasti kenal siapa yang dimaksudkan, siapa yang punya misi politikal & material memburukkan pihak lain untuk kepentingan peribadi.
Disamping itu, Tun Faisal juga mempertahankan blogger-blogger yang berada dalam UMB sebagai individu yang berpengalaman diperingkat akar umbi dan memahami keadaan semasa, bukannya seperti blogger upahan yang disifatkannya sebagai mereka yang seronok sendiri walaupun mempunyai pengalaman dan pengaruh yang luas di alam maya.
Menyifatkan blogger upahan sebagai 'seronok/syok sendiri' juga tiada dalam penjelasan Tun Faisal. UMB sebagai sebuah unit tidak pernah mempertikaikan peranan kumpulan2 jentera siber lain kerana yakin masing2 punyai kelebihan tersendiri yang membentuk sebuah pasukan induk pro-BN yang saling melengkapi.

Terima kasih TMI kerana membawa permasalahan yang ditunding kepada UMB ke ruang pembacaan lebih luas, tapi haruslah berhati-hati dan bertangungjawab atas setiap penulisan, jangan cuba mengambil kesempatan untuk melihat perpecahan jentera siber BN. Jika kenyataan salah dari spin berlebih-lebihan TMI ini memberi kesan buruk kepada UMB atau Tun Faisal sendiri, harap Tun Faisal tidak teragak-agak untuk menyaman!


Berikut berita penuh dari TMI:

Jentera perang siber BN dakwa mereka dilayan seperti kelas kedua

KUALA LUMPUR, 16 Jun — Unit Media Baru (UMB) yang menjalankan tugas perang siber Barisan Nasional (BN) mendakwa dilayan seperti kelas kedua, kata pengerusinya Tun Faisal Ismail Aziz, sambil mempertahankan mereka tidak wajar dipersalahkan kerana prestasi buruk pada pilihan raya umum ke-13 lalu.

Tun Faisal berkata tidak adil hanya pihak mereka dipersalahkan kerana dikatakan memainkan peranan, sebaliknya mempersoalkan sikap pemimpin atasan yang lebih mementingkan blogger-blogger upahan yang mementingkan wang.

"Jangan bila ada peruntukan, beri pada orang lain. Bila mesyuarat, panggil orang lain. Bila makan-makan ajak orang lain. Bila jalan sana sini ajak orang lain. Bila ada maklumat bagi pada orang lain. Bila operasi turunkan orang lain. Bila buat latihan, bayar orang lain atau guna modul yang bukan cadangan UMB.

"Tetapi bila gagal, salahkan UMB. Banyak cantik...," tulis Tun Faisal dalam laman blognya tunfaisal.blogspot.com tetapi tidak merujuk secara khusus terhadap individu yang dimaksudkannya.

Tun Faisal juga mendedahkan UMB sering dijadikan "kambing hitam" oleh blogger upahan apabila berlaku sesuatu kegagalan dalam sesuatu misi walhal kumpulan tersebut menerima arahan dan peruntukkan daripada pihak atasan.

"UMB sering dijadikan scapegoat oleh pihak tertentu untuk menafikan kegagalan mereka," kata beliau.

"Mereka akan terus menyalahkan UMB sebagai jentera parti. Mereka akan kata kami bukan jentera parti, apa jentera parti buat? Sedangkan arahan dan peruntukan diberikan kepada mereka, bukan kepada jentera parti," tambahnya lagi.

Disamping itu, Tun Faisal juga mempertahankan blogger-blogger yang berada dalam UMB sebagai individu yang berpengalaman diperingkat akar umbi dan memahami keadaan semasa, bukannya seperti blogger upahan yang disifatkannya sebagai mereka yang seronok sendiri walaupun mempunyai pengalaman dan pengaruh yang luas di alam maya.

"Jelasnya mereka ini mempunyai pengikut dan kekuatan tersendiri; dan yang paling penting, mereka bukan bukan menulis, berfacebook atau bertweet hanya dari dalam bilik, sebaliknya mereka orang yang masak dengan pengalaman operasi di lapangan.

Terdapat kira-kira 13 juta pengguna Facebook di Malaysia, dengan 64 peratus terdiri daripada mereka yang berusia antara 18 dan 34 tahun, menurut sumber Socialbakers yang merupakan sebuah syarikat pemantau media sosial.

Dua puluh sembilan peratus pengguna Facebook di Malaysia berusia antara 25 hingga 34 tahun.

Malahan, "Tsunami Politik" pada Pilihan Raya 2008 lalu juga dikatakan berpunca daripada peranan media baru yang terdiri daripada Facebook, Twitter, blog dan banyak lagi, dimana menyaksikan BN hilang majoriti tradisi dua pertiga di Parlimen dan hilang empat negeri kepada PR sebelum Perak jatuh kembali ke pangkuan mereka pada tahun 2009.

Sebahagian daripada kekalahan itu telah dikaitkan dengan BN meninggalkan laman web media sosial pada tahun 2008 apabila bilangan pengundi celik internet semakin bertambah.

Susulan keputusan mengejutkan tersebut, pemimpin atasan kerajaan pemerintah mula menyedari tentang peranan media baru tersebut dan telah membelanjakan jutaan wang untuk memperkuatkan jentera siber mereka pada pilihan raya 5 Mei lalu.

Walaubagaimanapun, keputusan sebaliknya yang berlaku apabila BN masih gagal menyaingi kekuatan pembangkang Pakatan Rakyat (PR) yang lebih ke depan dalam perang siber dimana ia sendiri diakui oleh Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Mansor sebelum Pilihan Raya 2013 lalu.

Selepas pilian raya 5 Mei lalu, BN mengekalkan kuasa untuk mentadbir negara selepas memenangi 133 daripada 222 kerusi Parlimen. PR berjaya menambahkan tujuh kerusi menjadikannya 89.

Buat pertama kali BN hilang undi popular semenjak tahun 1969 walaupun masih kekal memerintah negara.

Penganalisis politik berpendapat rakyat Malaysia lebih menggunakan Internet untuk mendapatkan maklumat, yang menyebabkan ahli politik menggunakan Facebook dan Twitter untuk mendengar kata pengundi, dan tidak lagi bergantung kepada media arus perdana, menyaksikan penjualan akhbar semakin merosot dan tontonan di televisyen semakin berkurangan. -TMI

Comments

Anonymous said…
dah memang itu kerja mereka...
Unknown said…
Lawan tetap lawan....
slm mohon dipautkan blog Tasek Gelugor Portal... Blog tuan telah pun dipautkan...
alaminimisteri said…
Mereka akan Up UMB semasa upah berjalan,bagi saya mereka tidak ikhlas..

Apapun selamat berjuang kepada semua warga UMB.